De verschillen tussen KYC, CDD en AML uitgelegd

Ontdek het verschil tussen KYC, CDD en AML en leer hoe je met de juiste processen
financiële risico’s minimaliseert en compliant blijft.

Financiële instellingen staan onder constante druk om te voldoen aan wet- en regelgeving én te zorgen voor een veilige en transparante financiële markt. In deze context komen de begrippen KYC, CDD en AML vaak voorbij. Deze termen worden regelmatig door elkaar gebruikt, terwijl ze elk hun eigen betekenis en functie hebben. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn.

Het leren kennen van de termen en beter begrijpen waarvoor ze dienen, helpt je bij het vermijden van risico's. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat ze betekenen, hoe ze verschillen en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Wat betekent KYC, CDD en AML?

We beginnen met KYC, ook wel ‘Know Your Customer’ of, simpel gezegd: ken je klant. Het is een proces waarbij financiële instellingen uitzoeken wie hun klanten zijn. Dit doen ze door de identiteit van klanten uitgebreid te verifiëren en te begrijpen. Hiermee voorkomen bedrijven dat hun diensten worden misbruikt voor zaken zoals witwassen en fraude.

CDD, of ‘Customer Due Diligence’, gaat een stap verder en is een risico-check binnen het KYC-proces. Deze risicobeoordeling helpt te bepalen hoe uitgebreid een onderzoek naar een klant moet zijn. Er wordt dus niet alleen gekeken naar wie de klant is, maar ook of ze mogelijk een risico vormen voor het bedrijf.

Tot slot staat AML voor ‘Anti-Money Laundering’. Dit is een breder begrip voor alle regels en wetten die ervoor moeten zorgen dat criminelen hun geld niet kunnen witwassen via het financiële systeem. Het is de grote paraplu waaronder KYC en CDD vallen. AML-programma’s richten zich vaak op het identificeren van verdachte activiteiten en het rapporteren ervan aan relevante autoriteiten.

Aan de slag met een CDD-aanpak

Onze collega’s van Human Inference vertellen uitgebreid over CDD en hoe het de basis is voor veilig zakendoen. Zij delen hoe je een CDD-aanpak kunt ontwikkelen en welke stappen je moet nemen voor een effectief CDD-proces.

Lees het artikel

Wat is het verschil tussen AML en KYC?

Ook al worden AML en KYC vaak in één adem genoemd, het zijn geen synoniemen.

KYC is een specifiek onderdeel van de bredere AML-regelgeving. Waar KYC zich richt op het identificeren en verifiëren van klanten, gaat AML verder dan dat: het omvat allerlei controles en rapportageverplichtingen die erop gericht zijn om witwassen en financiële criminaliteit te voorkomen en op te sporen.

Kortom, KYC is altijd onderdeel van een sterke AML-strategie. Zonder een goed KYC-proces is het haast onmogelijk om te voldoen aan de AML-wetgeving.

Zijn KYC en CDD hetzelfde?

Ook al lijken KYC en CDD op elkaar en zijn ze nauw met elkaar verbonden, ze zijn niet hetzelfde.

Met KYC verzamel je informatie over klanten en controleer je of alles klopt, terwijl je met CDD dieper in de gegevens van klanten duikt om mogelijke risico’s in kaart te brengen. KYC is dus de overkoepelende term die verwijst naar het klantidentificatie en -verificatieproces, terwijl CDD gefocust is op een grondige risicobeoordeling. In de praktijk betekent dit dat je met KYC iemands identiteit controleert en met CDD kijkt naar iemands transactiegeschiedenis of bedrijfsactiviteiten.

Platgeslagen, is CDD een KYC+: een grondiger onderzoek naar je klant en dus een verdiepingsslag binnen het KYC-proces.

De verschillen tussen KYC, CDD en AML uitgelegd - Zijn KYC en CDD hetzelfde?

Wat zijn KYC- en AML-controles?

KYC- en AML-controles zijn de praktische stappen die financiële instellingen nemen om klanten te kennen en verdachte activiteiten op te sporen. Het zijn dus de maatregelen die ze nemen om de identiteit van klanten te verifiëren en verdachte handelingen te identificeren.

Bij KYC-controles kun je denken aan het checken van een paspoort, het nalopen van bankafschriften en het toetsen van een adres. AML-controles gaan verder, waarbij er bijvoorbeeld wordt gekeken naar ongebruikelijke transacties of een extra check wordt gedaan of een klant op een sanctielijst staat. In financiële termen heet dit transactiemonitoring en klantscreening. Het doel? Tijdig risico’s signaleren en voorkomen dat bedrijven onbedoeld meewerken aan criminele activiteiten.

Hoe voldoe je aan KYC-wetgeving?

Om aan de KYC-wetgeving te voldoen, heb je een duidelijk plan en beleid nodig. Zorg dat je precies weet hoe je klanten identificeert en de klantidentificatie uitvoert, welke informatie je verzamelt en hoe je risico’s van klanten beoordeelt. Voorbeelden van regelmatige controles zijn het screenen van klanten tegen sanctielijsten en het monitoren van transacties om ongebruikelijke patronen te detecteren. Als laatst is het belangrijk dat je medewerkers goed getraind zijn en alle processen en procedures vastlegt.

Met moderne technologieën zoals speciale KYC-platforms maak je deze processen efficiënter. Want tools voor transactiemonitoring en klantscreening automatiseren tijdrovende stappen, geven je realtime inzichten en zorgen ervoor dat je sneller kunt reageren op potentiële risico’s. Deze continue monitoring zorgt ervoor dat je altijd een stap voor bent op risico’s.

Over hoe KYC-platformen helpen om witwassen te stoppen en het verschil te maken bij anti-witwasinspanningen, schreven wij al eerder een artikel. Ook hebben wij alles over de Digital Operational Resilience Act (DORA) uiteengezet en een 6-stappenplan gemaakt om je bedrijf hiervoor klaar te maken.

De verschillen tussen KYC, CDD en AML uitgelegd - Hoe voldoe je aan KYC-wetgeving?

KYC, CDD en AML: zo zorg je voor compliant zakendoen

KYC, CDD en AML zijn stuk voor stuk belangrijk voor veilig zakendoen. Door de verschillen tussen deze termen goed te begrijpen en de juiste processen in te richten, maak je een sterke basis voor veilig en compliant zakendoen. Regelmatige updates van je beleid en procedures, samen met de inzet van moderne technologie, zorgen ervoor dat je altijd een stap voor blijft op financiële criminaliteit.

Maak jouw KYC eenvoudiger

Benieuwd hoe je jouw KYC-proces makkelijker kunt maken? We helpen je graag op weg. Ontdek ons KYC-platform en vraag een vrijblijvende demo aan om te zien hoe je klantverificatie en risicobeoordeling automatiseert en compliance versimpelt.

Vraag je gratis demo aan