Hoe Mediahuis 23 miljoen klantinteracties personaliseert? Ontdek hun succesformule! Lees meer

Anti-witwasregels naleven: 5 use-cases van een KYC platform

Hoe KYC platformen helpen witwassen te stoppen en het verschil maken bij anti-witwasinspanningen.

Door ontwikkelingen in onze samenleving ligt het opsporen van (potentiële) witwastransacties onder een vergrootglas. Onlangs kreeg een Nederlandse bankorganisatie een tik op de vingers van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat ze te weinig doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. DNB heeft aangegeven dat ze nu ook kleinere banken aanpakken. Dit nieuws zet financiële instellingen op scherp.

Het volgen van anti-witwasregels is complex. Een efficiënte manier om hiermee om te gaan, is door gebruik te maken van een KYC platform. In dit artikel leggen we uit waarom anti-witwasregels zo belangrijk zijn, wat het ken-uw-klant-principe (KYC) inhoudt, hoe KYC platformen helpen witwassen te stoppen en hoe slimme KYC platformen het verschil maken bij anti-witwasinspanningen.

Waarom anti-witwasregels belangrijk zijn

Anti-witwasregels zijn er om te voorkomen dat criminelen hun illegaal verdiende geld witwassen. Witwassen is namelijk de brandstof voor activiteiten zoals drugs- en wapenhandel en georganiseerde misdaad. In de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft) staat dat banken en andere financiële instellingen moeten tegengaan dat criminelen dit via eigen rekeningen doen.

Kortom, deze regels en wet zijn bedoeld om illegaal geld te kunnen traceren en het risico op witwassen en terrorismefinanciering te verminderen. Door de anti-witwasregels en Wwft te volgen, blijft de financiële wereld gezond en onze maatschappij veilig.

Waarom het ken-uw-klant-principe (KYC) belangrijk is

Om risico’s te verminderen moeten financiële instellingen precies weten met wie ze zaken doen. Binnen de financiële sector is het ken-uw-klant-principe (ook bekend als Know Your Customer of KYC) dan ook verplicht. Dit proces bestaat o.a. uit:

    • Een uitgebreid cliëntenonderzoek.
    • Het volgen van transacties en gedragingen.
    • Het continu monitoren van klanten.

Een sterk KYC-beleid vermindert het risico op integriteitsschendingen en reputatieschade.

waarom-het-ken-uw-klant-principe-belangrijk-is.jpg

5 manieren waarop een KYC platform beschermt tegen witwassen

Dagelijks werken duizenden specialisten met waardevolle klantdata, waarbij ze transacties bekijken en risico’s inschatten. Hun werk is onmisbaar en daarom is het belangrijk om hen goed te ondersteunen.

KYC platformen vergemakkelijken het KYC-proces en helpen bij het naleven van anti-witwasregels. Er zijn 5 manieren waarop ze dit doen:

  1. Data samenvoegen: ze koppelen en ontsluiten de gegevens van miljoenen klanten en hun transacties. Hierdoor is alle benodigde klantdata gedetailleerd beschikbaar.
  2. Risicobeoordelingen: op basis van klant- en transactiedata voeren ze risicobeoordelingen uit. Het risicoprofiel van een klant is binnen fracties van seconden zichtbaar.
  3. Continue monitoring: ze geven meldingen bij verdachte patronen en zorgen ervoor dat deze alerts moeiteloos zijn af te handelen. Beoordelen en raadplegen gaat hierdoor sneller.
  4. Audit trail: doordat ze alle klantdata centraliseren zijn klantbeoordelingen altijd toegankelijk en is compliancy aantoonbaar.
  5. Efficiëntie: ze voorkomen het wisselen tussen systemen en applicaties waardoor fouten zijn te voorkomen. Specialisten werken veel efficiënter.

5-manieren-waarop-een-kyc-platform-beschermt-tegen-witwassen.jpg

Hoe slimme KYC platformen het verschil maken bij anti-witwasinspanningen

Er zijn slimme KYC platformen op de markt die extra maatregelen nemen om anti-witwasinspanningen te versterken. Deze innovaties draaien soms los van reguliere KYC-processen en applicaties zodat ze de lopende processen niet verstoren.

Enkele manieren waarop deze platformen het verschil maken:

  1. Terugkijken naar transacties: ze gebruiken data uit in- en externe systemen om eerdere transacties te analyseren en verdachte transacties te identificeren. De look-back functie maakt herbeoordelingen mogelijk.
  2. Detectie van verdachte transacties: ze sturen verdachte transacties direct door naar tweede- en derdelijns teams. De teams werken samen vanuit dezelfde omgeving.
  3. Closed loop: AML-analisten moeten elke alert-review van commentaar voorzien voordat ze de alert sluiten. Dit voorkomt fouten.

Ons eigen KYC platform is ook uitgerust met al deze functionaliteiten. Voor financiële instellingen zoals Rabobank en Robeco is het al geruime tijd een aanvulling op de bestaande compliance-inspanningen, wat nauwkeurige beoordelingen mogelijk maakt.

KYC platformen: een veiliger financieel Nederland

In een tijd waarin financiële criminaliteit actueler is dan ooit, moeten financiële instellingen hun aandacht nog meer richten op het strikt volgen van anti-witwasregels. Recente ontwikkelingen benadrukken dat het niet naleven hiervan ernstige gevolgen kan hebben. Met een KYC platform blijven financiële instellingen compliant en voorkomen ze schendingen van anti-witwasregels en Wwft. Deze innovatieve platformen helpen niet alleen bij het onderzoeken van klanten, maar ook bij het begrijpen van risico's en het identificeren van verdachte activiteiten. Op deze manier dragen ze bij aan een veiliger financieel Nederland.

Wat een goed KYC platform voor jou kan betekenen

Neem geen risico's. Weet met wie je zaken doet. Het Invenna KYC platform is voor alle financiële instellingen.

Ontdek het Invenna KYC platform