De kracht van één waarheid: wat
jij moet weten over een Single
Source of Truth (SSOT)

Leer alles over een Single Source of Truth: wat het is, de voordelen en hoe je het implementeert. 

Download direct de key points van dit artikel

Je kunt geen nieuwswebsite openen zonder artikelen te zien over organisaties die dankzij data groeien en innoveren, of over nieuwe wetten die datagebruik reguleren of beperken. In onze digitale wereld draait alles om deze belangrijke en snel veranderende informatie. Maar met een overvloed aan data verspreid over allerlei bronnen en systemen, is het steeds lastiger voor bedrijven om te bepalen welke gegevens betrouwbaar en bruikbaar zijn.

Wanneer verschillende afdelingen verschillende ‘waarheden’ gebruiken, ontstaat er binnen organisaties vaak een gebrek aan overzicht over hun data. De oplossing hiervoor is een Single Source of Truth (SSOT). Met een SSOT creëer je één centrale plek waar iedereen de relevante (klant)data van de organisatie kan terugvinden en beheren. Maar waarom is dit zo belangrijk?

In dit artikel delen we alles wat je moet weten over een Single Source of Truth, zodat je begrijpt waarom het in deze tijd zo’n cruciale rol speelt. We bespreken wat het is, de voordelen en welke stappen je moet nemen om een SSOT te realiseren. Aan het eind weet je precies wat je moet doen voor een succesvolle SSOT-implementatie.

Wat is een Single Source of Truth (SSOT)?

De term verklapt het eigenlijk al: SSOT is één bron van de waarheid, op één centrale plek. Hier worden de belangrijkste gegevens van een organisatie opgeslagen, zoals klantgegevens, productdetails, financiële data en marketingresultaten.

Door alle data op één plek te verzamelen, krijgen medewerkers toegang tot dezelfde, up-to-date informatie. Dit voorkomt verwarring, zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en leidt tot betere beslissingen. Ook helpt een SSOT om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Pieter Hallewas, directeur bij Invenna en Human Inference, legt uit: “In veel bedrijven gebruiken verschillende afdelingen verschillende systemen, wat kan leiden tot allerlei interpretaties van gegevens. Soms worden er oude gegevens gebruikt, of gegevens die niet meer voldoen aan de AVG-regels. Met een SSOT krijg je één volledig beeld van je klanten, zodat je altijd de juiste informatie hebt en zeker weet dat je aan de regels voldoet."

Wat jij moet weten over een Single Source of Truth (SSOT) - Wat is een Single Source of Truth?

Waarom een Single Source of Truth (SSOT) belangrijk is

Of je nu werkt bij een energieleverancier of goed doel, één ding is zeker: om succesvol te zijn, moet je je klanten begrijpen. Een SSOT kan hierbij helpen. Het geeft inzichten om relevanter met klanten te kunnen communiceren, wat bijdraagt aan het opbouwen van sterke klantrelaties.

Andere redenen waarom een SSOT belangrijk is:

 • Gebruik van nauwkeurige gegevens: door nauwkeurige gegevens te gebruiken voor analyses, rapportages en beslissingen, voorkom je verwarring en inconsistenties.
 • Werk efficiënter: medewerkers hoeven niet langer te zoeken in verschillende systemen, waardoor ze sneller en productiever werken.
 • Verbeter besluitvorming: doordat teams toegang hebben tot dezelfde, actuele informatie, nemen ze betere en betrouwbaardere beslissingen met een volledig begrip van de situatie.
 • Versterk vertrouwen en geloofwaardigheid: het biedt een betrouwbare basis voor communicatie en samenwerking wat een positieve werkomgeving bevordert.

Wat nog meer voordelen zijn van een SSOT

 • Hogere datakwaliteit: het verminderen van fouten doordat alle data op één plek worden beheerd en gevalideerd.
 • Verbeterde data governance: het juist beheren en regelmatig controleren van data wordt eenvoudiger dankzij de centrale bron van waarheid.
 • Sterke compliance: het naleven van wet- en regelgeving wordt gemakkelijker door de centralisatie van data.

Wat jij moet weten over een Single Source of Truth (SSOT) - Waarom een Single Source of Truth belangrijk is

Hoe kom je aan een Single Source of Truth (SSOT)?

Nu je begrijpt waarom een SSOT belangrijk is, wil je vast weten hoe je er een voor je bedrijf creëert. Het opzetten van een SSOT is waardevol, maar het vraagt om een gestructureerde aanpak.

De vier stappen die je kunt nemen om een SSOT te creëren:

1. Identificeer de belangrijkste gegevensbronnen

Begin met het in kaart brengen van de gegevensbronnen en bepaal welke het belangrijkst zijn voor je bedrijf. Denk aan de systemen die je gebruikt, zoals CRM en ERP, en aan de gegevens zelf, zoals klantinformatie en websitegegevens. Je moet precies weten waar je gegevens vandaan komen, wat je opslaat en hoe je het beheert.

2. Standaardiseer data en controleer de datakwaliteit

Zodra je weet welke gegevensbronnen je wilt gebruiken, is het tijd om alle data te standaardiseren. Dit betekent dat je data moet aanvullen, corrigeren, ontdubbelen, uniformeren en valideren. Als de data op dezelfde manier zijn vastgelegd, kun je ze migreren naar een centrale database of platform.

3. Gebruik geavanceerde technologieën

Omdat je data waarschijnlijk verspreid zijn over diverse systemen, is het voor een soepele datamigratie handig om de bronnen aan elkaar te koppelen. Technologieën zoals een Customer Data Platform (CDP), data lakes of Master Data Management (MDM) kunnen je hierbij helpen. Ze helpen bij het verzamelen, samenvoegen, opslaan en analyseren van grote hoeveelheden data op een snelle en georganiseerde manier.

4. Kies een gegevensbeheerstrategie

Om ervoor te zorgen dat je data nauwkeurig en up-to-date blijven, is het belangrijk om een gegevensbeheerstrategie op te stellen. Dit betekent dat je je data governance op orde moet krijgen en regels voor datamanagement moet vastleggen. Benoem data-eigenaren, leg datakwaliteitsnormen vast, voer regelmatig controles uit en train je team over het belang van correcte data.

Neem de controle over je data

Ontdek hoe je vandaag nog start met het vormen van een SSOT.

Wij helpen je met:
• Het analyseren van je data-infrastructuur.
• Het maken van een SSOT-roadmap.
• Het selecteren van de juiste technologieën.
• Het trainen van je team in datamanagement.

Vraag ons om advies

Hoe een succesvolle Single Source of Truth (SSOT) implementatie eruitziet

Omdat je datalandschap continu in beweging is, is het belangrijk om je SSOT te blijven monitoren en verbeteren.

Enkele tips om je op weg te helpen:

 • Weet wat je wilt: stel duidelijke doelen en bepaal wat je met een SSOT wilt bereiken.
 • Betrek iedereen: praat met stakeholders en zorg dat iedereen op de hoogte is van de voordelen van een SSOT.
 • Maak het eenvoudig: houd processen simpel en duidelijk. Te veel complexiteit kan mensen afschrikken.
 • Wees geduldig: het creëren en bijhouden van een SSOT kost tijd.

Wat jij moet weten over een Single Source of Truth (SSOT) - Hoe een succesvolle Single Source of Truth implementatie eruitziet

Het Single Source of Truth succes van Mediahuis

Mediahuis, de groep achter bekende titels zoals Gazet van Antwerpen en Telegraaf, begrijpt de waarde van betrouwbare data. Maar met meer dan 30 nieuwsmerken in 5 landen en veel data, was het uitdagend om een SSOT te creëren.

Door alle data samen te brengen in ons Customer Data Platform, krijgt Mediahuis een compleet beeld van hun klanten. Het resultaat?

 • Gepersonaliseerde marketingcampagnes die perfect aansluiten op de interesses van klanten.
 • Een gestroomlijnd datalandschap met actuele en toegankelijke data voor de afdelingen.
 • Al meer dan 23 miljoen klantinteracties!

Ontdek de Mediahuis case

Lees de case van Mediahuis en zie hoe ze met een SSOT de kracht van data gebruiken om hun klanten centraal te stellen.

Bekijk alle details

Een Single Source of Truth (SSOT) in het kort

In een wereld die draait om data, worstelen veel organisaties met het beheren van al deze vaak verspreide gegevens. Een Single Source of Truth (SSOT) is de oplossing: één bron van de waarheid op één centrale plek, waar alle belangrijke gegevens samenkomen, worden beheerd en gedeeld.

Een SSOT vormt niet alleen een sterke basis voor beslissingen, maar verbetert ook de efficiëntie, nauwkeurigheid en compliance binnen organisaties. Het opzetten ervan vereist echter wel een gestructureerde aanpak. Dat betekent het identificeren en standaardiseren van data, het gebruik van passende technologieën en goed informatiebeheer.

Door betrokkenheid, heldere doelen en eenvoudige processen te stimuleren, halen organisaties het meeste uit hun SSOT. Het succesverhaal van Media is een goed voorbeeld: een SSOT zorgde daar o.a. voor persoonlijke marketing, een gestroomlijnd datalandschap en miljoenen klantinteracties.

Ervaar de voordelen van een SSOT

Creëer vandaag nog één waarheid voor jouw organisatie. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je hierbij kunnen helpen. 

Neem contact op en kom meer te weten